Welcome to the official blog of AIPSA. This blog is meant for use by members of All India Postal Stenographers' Association******E-mail: parambilmohan@gmail.com
================ Blog maintained by : P. Radhamohan Nair, Private Secretary to Post Master General, (Retired) Northern Region, Calicut, Kerala Circle=================

Monday, October 17, 2016

Draft seniority list of Stenographers Grade-I as on 01.01.2011

Please click on the below  mentioned link to view/download


General knowledge questions 2016 : Postal system


1. Which Governor general found Telegraph and Postal systems ?
Answer: Lord Dalhousie
2. When did the first General Post Office opened in India ?
Answer: 1774 (Kolkata)
3. Which is the first postage stamp of India ?
Answer: Sinde Dawk (1852)
4. What is the Fulform of PIN ?
Answer: Postal Index Number
5. When did the Pin system Started in India?
Answer: 1972 (In the same year Royal bangal Tiger replaces lion as National Animal)
6. Which is the first Indian post office outside Indian territory ?
Answer: post office at Dakshin Gangotri in Antarctica (1983)
7. When did the service of speed post started in India ?
Answer: 1986
8. In which year Money Order system introduced in India ?
Answer: 1880
9. In which year Postal Life Insurance started in India ?
Answer: 1884
10. Where is postal staff college situated ?
Answer: Ghaziabad (UP)
11. World Postal Day is observed in _________ ?
Answer: October 9
12. Indian Postal Day is observed in _________ ?
Answer: October 10
13. Where is highest post office in the world situated ?
Answer: Hikkim (Himachal Pradesh)
14. When did Universal Postal Union founded?
Answer: 1874
15. where is the Headquarters of Universal Postal Union (UPU)
Answer:  Berne (Switzerland)
16. First Postal ATM was opened in which city?
Answer: Chennai
17.Where is the Headquarters of Indian postal system?
Answer: New Delhi
18. what is the purpose Project arrow?
Answer:  Upgrade post offices in India(started in april 2008)
19. Hobby of collecting stamps is called?
Answer: Philately 

SENIORITY – CONSOLIDATED ORDERS

DOPT ORDER : INSTRUCTIONS & GUIDELINES ON SENIORITY




SENIORITY – Consolidated orders

Postal Week Celebrations





Willingness of Sr. Instructor/ Instructor for posting on deputation at PTC Darbhanga in Bihar.